Как се определя цената на новите апартаменти?

Как се определя цената на различни нови апартаменти?

Цената на различните нови апартаменти във вашия район зависи от най-различни фактори. Обикновено имотът има най-голяма популярност и видимост през първите две седмици след обявяването му. През този период той има шанс да стигне до три пъти повече потенциални купувачи, само в случай, че цената му е определена разумно и той е достатъчно привлекателен за потребителите.

Как се определя разумната цена при продажбата на нови апартаменти?

Определянето на точната цена за нови апартаменти не е лесна. Не бива да се изхожда от сантименталност към имота, нито от средствата, които са вложени в него. Пазарът на имоти в България е прозрачен и конкурентен, което означава че потребителите са добре информирани за цените, които могат да очакват за даден имот. Ако желаете бързо да продадете вашите нови апартаменти, трябва да ги обявите на цена, която е малко по-ниска от пазарната. Ако имате достатъчно време да чакате, проучете добре каква е пазарната цена на такива нови имоти и обявете стандартната стойност.

И все пак няколко фактора ще играят роля в определянето на стандартната цена на новото жилище.

Фактори, определящи стандартната цена на предлаганите нови апартаменти

  • В какъв район се намира апартаментът – всъщност от това зависи от 60 до 80% от стойността на вашия имот. В колкото по-добър квартал се намира имотът, толкова по-добри пари можете да вземете за него. Под добър квартал се разбира реномиран, с ниска престъпност, в близост до парк, училище, болница и други удобства, с удобен градски транспорт и удобна търговска мрежа. Ако вашите нови апартаменти се намират в такъв район, със сигурност ще можете да вземете добра цена при продажбата им.
  • Тип на строителството – тухлено строителство е предпочитана пред панелното, затова и струва по-скъпо. Аналогично стойността на предлаганите нови апартаменти на пазара са по-високи от тези на старите апартаменти.
  • На кой етаж се намира апартаментът – ако апартаментът ви се намира някъде между първия и последния етаж, има по-голяма вероятност да вземете по-голяма цена за него. Това е така, защото потребителите избягват да купуват апартаменти на първия или на последния етаж – заради проблеми с отоплението, по- голяма вероятност от кражби, течове, мухъл и други подобни проблеми, свързани с местоположението.